ДЕНЬ ПРАВ ЛЮДИНИ

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН урочисто прийняла ЗАГАЛЬНУ ДЕКЛАРАЦІЮ ПРАВ ЛЮДИНИ і це стало важливою подією, яка, починаючи з 1950 року, щорічно відзначається як День прав людини. Долучилась до заходів, присвячених проблемам захисту прав людини і кафедра права.

8 грудня для студентів першого та другого курсів спеціальності ПРАВО було проведено круглий стіл «ПРАВА ЛЮДИНИ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ». 

Завідувач кафедри права Микола Вавринчук акцентував увагу присутніх на тому, що Загальна Декларація прав людини стала першим документом, який на міжнародному рівні проголосив основні громадянські, політичні, соціальні, економічні та культурні права. Фундаментальні положення Декларації були покладені і в основу Конституції нашої держави – верховенство прав людини, рівність і непорушність її прав, права людини на свободу і особисту недоторканість, на достатній рівень життя тощо.

Студенти виступили з цікавими доповідями, присвяченими історичним аспектам прийняття Загальної Декларації прав людини, аналізу основних положень як Декларації, так і Конституції України. Так, Аліна Керекеша проаналізувала  передумови створення та значення Загальної декларації прав людини. Ангеліна Мазур зробила загальну характеристику Декларації, яка стала не лише першим міжнародним стандартом у сфері прав людини, а і фундаментом, на основі якого відбувалася та відбувається вся міжнародна та внутрішньодержавна нормотворчість у цій сфері.

Катерина Подлісна зупинилась на аналізі конституційних прав і свобод та гарантіях їх захисту. Іван Гаркуша провів порівняльний аналіз політичних прав та свобод, які містяться в Загальній Декларації  прав людини та Конституції України. Ангеліна Карпенко  розповіла про зміст соціальних, економічних та культурних прав людини і громадянина, які закріплені у Загальній декларації прав людини, Конституції України та Міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права людини. Олена Бесчасна у своєму виступі проаналізувала перші статті Декларації, які присвячені захисту прав особи, праву на життя та заборону рабства, презумпцію невинуватості.

В цілому круглий стіл пройшов досить продуктивно, зокрема були зроблені конкретні висновки та висловлені пропозиції щодо ефективності реалізації норм Загальної декларації прав людини в положеннях національного законодавства та у правозастосуванні.

Протягом цього тижня викладачі кафедри права проводили лекції, бесіди зі студентами інших курсів та спеціальностей. Так, Михайло Присяжнюк провів он-лайн лекцію зі студентами гр. Право 18-1, присвячену правовому регулюванню сучасного стану забезпечення захисту прав  і законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності шляхом застосування господарсько-правових засобів, зокрема проблеми захисту прав суб’єктів підприємницької діяльності в господарському суді.

Доценти кафедри Ольга Когут та Світлана Лучковська виступили перед студентами першого курсу факультету економіки і управління з доповідями про зміст та значення Загальної Декларації прав людини та втілення основних її положень у вітчизняному законодавстві. Студенти проявили зацікавленість висвітленим матеріалом та жваво дискутували, висловлюючи власний погляд на сучасний стан та тенденцію розвитку механізмів забезпечення прав людини.

Вищезазначені заходи були проведені з метою підвищення рівня правової інформованості студентів з питань прав людини, а також підвищення ваги розвитку механізмів забезпечення прав та основних свобод в державі. Викладачі кафедри та студенти спеціальності ПРАВО вирішили щорічно у тиждень, який включає 10 грудня, проводити Тиждень права.